Football Trivia Challenge

Football Trivia Challenge
It’s halftime and everyone is eager for the game to get back in gear. There is almost always at least one argument over whose playing better or who isn’t carrying their weight on the field. Why not focus all that energy and bring everyone together with a fun trivia game during halftime. Here are a few questions to get you started — but you can make it even more fun by adding your own.
 

Armchair Quarterback Champion

All you need is some regular index cards. Write one question (with answers) on each card. Be sure to keep track of who got the right answer. At the end, the person with the most points can be declared “Armchair Quarterback Champion.”

1. How many players were inducted into the football Hall of Fame in 2008?

a. 4
b. 6
c. 10
d. 12

Answer: b. Six players were inducted into the Hall of Fame on August 2, 2008.

2. During that August 2, 2008 Hall of Fame induction ceremony, six players were entered into history within the Hall. Can you name three of the six inducted that day?

Answers: Fred Dean, Darrell Green, Art Monk, Emmitt Thomas, Andre Tippett and Gary Zimmerman were the 2008 Hall of Fame inductees.

3. In which of the following cities is the Football Hall of Fame located?

a. Pittsburg, Penn.
b. Green Bay, Wis.
c. Canton, Ohio
d. Buffalo, N.Y.

Answer: c. Canton, Ohio is the home of the Football Hall of Fame.

4. On what day was the first pre-season game played in 2008?

a. July 30
b. August 3
c. August 17
d. September 7

Answer: b. August 3 was the day the first pre-season game of 2008 was played.

5. Which professional quarterback has the most consecutive games with touchdown passes?

a. Tom Brady, New England 2001-2007
b. Brett Favre, Green Bay 1995-2007
c. Dan Marino, Miami 1983-1995
d. Dan Fouts, San Diego 1973-1987

Answer: b. Brett Favre currently holds the record, but is only three games ahead of Tom Brady. Both streaks are currently active.

6. What quarterback holds the record for most fumbles, for both a single game and their career, and the most recoveries of their own fumbles?

a. Roger Staubach
b. John Elway
c. Warren Moon
d. Jim Kelly

Answer: c. Warren Moon has fumbled the ball 16 times in his career with five of those fumbles happening in one game. He has also recovered eight of his own fumbles.

7. What kicker holds the record for the longest field goal in professional football history? For bonus points, how far did the kicker kick the ball to make the record?

a. Adam Vinatieri, New England
b. Martin Gramatica, Dallas
c. Jeff Wilkins, St. Louis
d. Tom Dempsey, New Orleans

Answer: Trick question! Tom Dempsey of New Orleans kicked a 63-yard field goal in 1970, but his record was tied in 1998 by Jason Elam of Denver.

8. Where were professional football home games played in New Orleans during the 2006 season after the devastation of Hurricane Katrina?

a. Shreveport, La.
b. Houston, Texas
c. Jackson, Miss.
d. New Orleans, La.

Answer: d. New Orleans, LA. The stadium sold out for the 2006 and 2007 seasons following Hurricane Katrina for the first time in franchise history.
 

More Trivia

Now it’s your turn. Try starting with questions about your favorite team. Here are just a few topic suggestions. Don’t know the answers? Look them up online or at your local library.
 

  • Highest number of passes in one game
  • Biggest win against your rival team
  • Most amount of points scored in one game
  • Did your team ever have different colors?
  • Longest pass for a touchdown?
  • Most number of passes completed in a game
  • Number of kickoff returns for a touchdown
  • Most sacks in a game
  • Have any of your players been picked for a “best of” team?
  • Have any of your players been inducted into the Hall of Fame?
  • What college did your team’s first-round draft pick come from?

If your local football team has any special history, you can use that as well. There is no limit to how many questions you can come up with. Whether you play your halftime trivia game slow and mellow or fast and furious, you can amp up the fun by having your guests make a buzzer noise or ring a bell if they know the answer to add some real game show feel.

This trivia game is perfect for professional football, but don’t forget about high school or college games. You can even mix all the questions together to bring the challenge to a whole new level.

Print Article

Important Walmart Disclaimer: All content, including but not limited to, recipe and health information provided in In Stores Now, is for educational purposes only. Such content is intended to supplement, not substitute for, the diagnosis, treatment and advice of a medical professional. Such content does not cover all possible side effects of any new or different health program. Consult your medical professional for guidance before changing or undertaking a new diet or exercise program. Advance consultation with your physician is particularly important if you are under eighteen (18) years old, pregnant, nursing, or have health problems.

If you have dietary restrictions and/or allergies, always read the ingredient list carefully for all food products prior to consumption. Allergens and their derivatives can have various names and may be present in some food brands but not others. If the ingredient list is not available on the food product, check with the food manufacturer, or do not consume the product. If you have a food allergy, speak to your physician and/or a registered dietitian for a comprehensive list of foods and their derivatives to avoid prior to using any recipe from Walmart.com. Neither the author nor Walmart.com assumes any responsibility for errors, omissions or contrary interpretation of the subject matter herein.

Product information is provided by the supplier or manufacturer of the product and should not be construed as advice. Walmart does not sponsor, recommend or endorse any third party, product, service or information provided on this site.